BOUND HOMEEn smoothie i handen, musik i lurarna och samhällsboken i högsta hugg. Japp japp, det är de nästa tre timmarnas sysselsättning bortsett från två tågbyten. Är hemma runt åtta ikväll och jag ser så fram emot att få komma hem ett par dagar och bara vila, mysa, umgås, plugga och en hel del annat spännande som står på helgens agenda. I takt med att plugget ökar stiger också ångest, prestationskrav och en trött Amanda. Därför behövs ett par dagar hemma mer än någonsin. Ha en fin onsdag, pussar!!

EN SÅDAN MORGON..

..då allt man önskar är att man fick stanna i sängen hela dagen, dricka en latte med sin bästa vän, dra täcket över huvudet och somna om.. Men icke sa nicke. Om exakt en halvtimme väntar naturkunskapsprov och jag känner mig inte alls förberedd trots att den senaste veckan bestått av plugg plugg och ytterligare plugg. Ögonlocken vill inget annat än att sluta sig, men med tanke på att denna tisdagen är veckans näst sista dag ska jag så fan ta mig igenom den. Pussar 

MÅNDAGBästa träningen på månader, hem och äta lunch, youtubetittande i mängder, börja skolan vid tre, endast en lektion, hem till bästa vän för muffinsbak och nu naturplugg. Väldigt väldigt bra måndag. 

SLUTA TABUBELÄGG PSYKISK OHÄLSA

Vad ska jag döpa inlägget till? Hur ska folk reagera, vad ska de säga och vad ska de tro om mig? Just nu känner jag SKIT SAMMA, detta måste ur mig och det är nu. Jag vill att ni som läser detta har förståelse för att detta inte bara är skrivet utifrån hur jag mår och har mått, utan snarare en generell bild av den psykiska ohälsan och alla dess konsekvenser med inflikningar av mitt egna liv. Dags att slå upp ögonen!!
 
Jag är en ångestmänniska ut i fingerspetsarna, det har jag lärt mig. Jag får ångest av bokstavligen nästan allt. Varför vet jag inte, men det bara är så. Det har vart så länge, och till en början stördes jag inte utav det. Jag visste knappt vad ångest var. "Åh, största söndagsångesten pga engelskatest imorgon, vill typ dö!!" sa Amanda 14 år. Jo tjena, lilla gumman det är inte ångest. Inte jämfört med den ångesten som grabbar tag i dig och gör dig helt jävla oförmögen att styra dig själv eller dina tankar.
 
Den kommer när man minst anar det och den sätter stopp för det mesta. Energin rinner ur en, viljan blir som bortblåst och man står där helt tom. Till en början ville jag inte själv veta av det, för det var inte okej att må dåligt. Varför skulle jag må dåligt? Men det släppte, jag lät det komma in, sakta. Jag lät mig själv må dåligt och jag fick acceptans för att allt inte kan vara bra hela tiden. Jag har alltid sett mig själv som den tjejen som aldrig mått dåligt, alltid glad och obekymrad, men sån är jag inte, inte alls. Jag lät det bara inte nå mig då, inte på det sättet som det gör idag. Det var omedvetet, för annars hade jag fortfarande gjort det tryckt bort det. Men det kommer till den punkten då bägaren rinner över och acceptansen för sårbarhet minskar absurbt. 
 
Det är så det är, man kan inte leva i förnekelse av sig själv. Även om jag inte vill må dåligt kan det inte alltid hjälpas, och att på något sätt försöka få hjärnan att trycka bort och förneka en så stor del av vem man faktiskt är går inte. Till en början kanske det går, men sedan kraschlandar man. Kanske är det vad som behövs för att man ska vakna till liv och inse att detta är något allvarligt. Det är inget att leka med, kanske går det över, men chansen är precis lika stor att detta är något som kommer styra dig resten av ditt liv. Dina relationer, ditt förhållande till människor, hur du tänker, hur du gör och hur du reagerar. Ångest är en av många psykiska sjukdomar, vilket är ett ämne jag fått upp ögonen för mycket under de senaste året. Kanske för att jag själv numera vet hur det är att må dåligt på riktigt, men också för att många anhöriga själva varit där och slagit upp mina ögon och fått mig inse dess allvarlighet. Detta är inget ovanligt. 25 procent av Sveriges kvinnor samt 15 procent av Sveriges män motsvarar runt 1,4 miljoner människor som lider av psykiska besvär. 
 
Jag vet att det är många som inte förstår, och samtidigt som jag har varit en av dom gör det mig så förbannat jävla arg. Att säga till någon som mår dåligt att "ryck upp dig", eller "sluta tänka så", fattar ni inte att det INTE går? Jag hade själv aldrig kunnat förstå hur man kan må så pass dåligt att man känner att döden är den enda utvägen. Det har jag än idag aldrig känt, men min förståelse ligger idag hundra nivåer högre. Det kallas för den deprimerade hjärnan av en anledning. När en klasskompis under en psykologilektion svarade "Ta självmord" på lärarens fråga "Vad gör man när man är deprimerad?" vart jag, och flera andra så jäkla arga att jag inte var långt ifrån att skrika rätt ut och fråga om han var helt jäkla dum i huvudet. För så säger man inte. Visst, förståelse för hur det är att må så kanske man aldrig kommer få, och man kan inte heller kräva att något som aldrig känt så ska kunna förstå, men vart är respekten? 
 
Det jag vill få fram är att det är okej, det är okej att inte vara okej. Det är inte något jävla misslyckande du orsakat, det är en sjukdom, precis som namnet lyder är det en ohälsa. Vi är alla överens om att de som kämpat mot cancer eller liknande dör av sjukdomen, men de som tagit sitt liv i en psykisk sjukdom har gjort ett aktivt val? VAKNA för fan. Slå upp ögonen för den verklighet vi lever i. Inte en kotte skulle komma på tanken att säga att en cancersjuk patient valt att inte längre vilja leva. Lika lite har en psykiskt sjuk människa valt att ta sitt liv, de dör av att det inte längre har ork att kämpa emot sin psykiska sjukdom, precis som den cancersjuke inte längre orkar kämpa emot sin sjukdom. Inse att det är inget misslyckande, det är inget självorsakat misslyckande som bestraffar dig för dina handlingar, utan det är en sjukdom. En sjukdom som kan bli behandlad och som går att tillfriskna från. Det går att ta sig upp på fötter igen och komma tillbaka starkare än någonsin. 
 
 
 

LATESTHej på er!! Här det ni mina fyra senaste dagar i form av bilder. Jag har inte glömt bort er, bara haft mycket i tankarna och mycket att göra. Skolan tar på krafterna och de senaste 5 kvällarna har i stort sett spenderats med näsan i böckerna. Mått lite sisådär fysiskt och försökt komma på fötter igen med hjälp av fantastiska människor. Väl uppe igen ska jag ta mig an veckans sista dag som började men en låååång sovmorgon och en gofrukost. De närmsta timmarna är det jag och naturkunskapsböckerna i sängen. Vilken dejt va? Ha en fin söndag, pussar pussar 

GLASS I STORA LASS OCH PLUGG I SOLEN
Ja detta är vad min kväll bestått av! När jag kommit ut ur duschen efter träning och tänkte ta tag i plugget smsade Linn som ville äta glass i solen med mig, och inte kan jag väl säga nej till det? En timme senare satt vi med årets första mjukglass i hand på sandgrundsbryggan och bara njöt av att det går mot ljusare tider, både bokstavligt talat men också i skolan. Trots mysig kväll i solnedgången har jag också hunnit med lite naturplugg vilket verkligen behövs då prov närmar sig. Nu är det svårt att hålla ögonlocken öppna och dessutom börjar jag morgondagen med träning, så sömn är mer än välbehövligt! Sussa sött!

EN GOD MORGONRedan onsdag.. Tiden går fort när man har roligt! Denna onsdag har hittills bjudit på en inställd första lektion och där med kunde jag gott och väl få mina välbehövliga 8 timmars sömn men ändå hinna med en latte i sängen, det är vardagslyx det. Som sagt, onsdag, denna innebär 3 lektioner och sedan träning innan jag åker hem och dyker ner i pluggböckerna. Flera prov på ingång och dessutom drar nationella igång på riktigt, håll i hatten!

FRI-YAY

Fredag!! Äntligen säger jag bara.Veckans sista skoldag och början på helgen, finns inte mycket att klaga på. Dessutom sätter jag mig på tåget mot Linköping om ett par timmar vilket ska bli så skönt. Alldeles för länge sedan känns det som. Min otroliga lillasyster har hunnit fylla 14 i veckan så henne ska jag äntligen få krama om ordentligt. Annars blir det en helg fylld av familjetid, släktmys och dessutom ska jag börja övningsköra. Wohooo, är så taggad, ska bli så skönt att äntligen ta tag i det så man kan ta det satans kortet när man fyller 18. 
 
Annars då? Veckan har gått snabbt med många bra träningar, lugna skoldagar och lite plugg. Med andra ord en rätt bra vecka. Natten spenderades med Lisa bredvid mig, vilket var så mysigt. Startade morgonen med en mysig frukost och nu är jag mer än redo för en helg hemma. Som jag sett fram emot det!
 

L'ALFÁS DEL PI 2015 - TRAININGCAMP

Tre väldigt förväntansfulla tjejer klev tillsammans med resten av Friidrottsgymnasiet ombord på en flight som skulle ta oss till Alicante i Spanien.
 
Den ca 4 timmar långa flygtiden bjöd på fantastisk utsikt och lite tid åt att fundera. Favomusiken i hörlurarna och jag kan stirra ut i timmar. 
 
Anlände till L'Alfás del Pi runt 16.00 på söndagen och checkade in på hotellet Albir Garden. Jag och Linnsan fick det bästa rummet, nyrenoverat och balkongen precis vid poolområdet, dröm.
 
Myste lite vid poolen i solnedgången. 
 
 Många finfina träningspass. Här onsdagens innefattande framåtkast, bakåtkast och ett brutalt styrkepass för bålen. Hade träningsvärk i fyra dagar, haha. 
 
Hittade ner till havet och hade där veckans helt klart finaste stund. Vågorna var i höjd med mig, vattnet lagom vårvarmt och stranden lång. Njöt till tusen till strandvakten hindrade mig från att hoppa i, dödliga maneter simmade nämligen intill strandkanten. Typiskt mig. 
 
 Hade på mig min nya solhatt i mängder, så så så nöjd. 
 
Doppa fossingarna i poolen var mycket uppskattat. Speciellt efter varma träningspass.
 
Veckan bjöd också på låååånga kulstötar. Äntligen säger jag bara. Från att inte kunna stöta alls till att stöta riiktigt fint känns så bra. 
 
 Åt såååå god glass, tre dagar i rad dessutom. 
 
Åt också de godaste ribsen jag någonsin ätit i gott sällskap. Mycket fin kväll. 
 
Här är vi, nästan hela gänget, sista kvällen.
 
 
 
 Tog farväl av en riktigt fin vecka. Dags att åka hem igen, och efter att klockan ring 03.00 gick bussen mot flygplatsen där planet mot Karlstad sedan lyfte. Efter en aningens skakig landning var vi hemma, bruna och glada.

MY MONDAY

Måndag, denna innebar slut på lov, ledighet, semester och istället tillbaka till rutiner, skola och våxnäshallen. Japp, sol, 20 grader och fina stötar på en gräsmatta byttes ut mot ett svettigt och fullt våxnäshallen men inte gick det sämre för det. 105 kilo i knäböj ville benen kånka upp idag och de gjorde de också. 80 kilo i överstöt flög också upp så jag är nöjd nöjd nöjd. För övrigt har jag haft spanskaprov, återförenats med mina bästa vänner, haft flertal lektioner, fått en ny inlämningsuppgift i svenska och skrattkrampat i plural. Måste väl erkänna att det är lite härligt att vara tillbaka. Sommarlovet kommer närmre för var dag och det säger jag inte nej till. Positiva tankar!! Nu är det sussedags. Igår morse ringde klockan 03.00 och sedan dess har jag inte fått många timmars sömn. Natti på er! 
Något gladare och något brunare sedan vi sågs sist!

HEMMA EFTER EN FANTASTISK VECKA

HEEEEJ!! Jag är åter på svensk mark och det gjorde lite ont i hjärtat att återvända hem till vardag och rutiner. Har haft en super duperbra vecka nere i Spanien med fina människor, fin träning och god mat. Hotellet var ett lägenhetshotell med lägenheter utbredda över ett vääääldigt stort område som innefattade både pooler, volleybollplaner och en kastplan med flertalet kastburar och kulringar. Så smidigt att ha allting så nära. Staden var mysig och havet var en 20 minuters promenad bort vilket utnyttjades flera gånger. Träningen gick bra och jag har hunnit persa både i kulan och dessutom i ett par styrkeövningar. Finfint. Skrattat så magen krampat, ätit massor choklad, druckit flera liter vatten i solskenet, blivit brunbränd, myst och bara haft det allmänt bra. Har även hunnit äta den godaste glassen jag någonsin smakat, det gäller även revbensspjäll. Japp japp, jag har hunnit med mycket på kort tid, och det är precis så jag vill ha det. Träningslägret till L'alfás del Pi blev ett lyckat sådant!
 
 
 

NÅGONSTANS ÖVER BERGEN

Detta är så häftigt. Jag är flera tusen meter upp i luften för tillfället men har ändå wifi. Så yes, detta är live från himlen. Vi lyfte 45 minuter senare än beräknat, så lite sena blir vi till Alicante. Efter vi landat på Alicantes flygplats väntar någon timmes bussresa till hotellet. Hoppas att ni har det bra, jag njuter till tusen! PUSSAR
LETS GO

Väskan är fylld till bredden, handbagaget packat och jag är laddad till tusen. Älskar att resa, och tanken av att sätta mig på ett flygplan mot ett helt nytt ställe är en väldigt härlig sådan. Ser fram emot en vecka med riktigt bra träning och förhoppningsvis en hel del sol och bad med. Resa och träning - två av livets finaste saker i ett, nu börjar äventyret! 

HALLOJ NÅGRA DAGAR SENARE

Hej och förlåt för några dagars frånvaro. Det har vart en intensiv vecka där jag dessutom hunnit med att vara sjuk ett par dagar. Kom som sagt tillbaka till Karlstad i söndags kväll och måndagen blev jag sjuk. Det höll i sig ända till onsdagen, inte alls optimalt med tanke på alla tusen grejer som behövdes göra. 2 prov och 2 inlämningar är vad jag kunnat bocka av, otroligt skönt. Nu väntar en veckas välförtjänt vila från skolan i form av påsklov! Det ska spenderas i Spanien och vi åker imorgon. Med tanke på att jag inte packat ännu kanske det vore en bra ide att ta tag i det. Lägenheten är i alla fall kliniskt ren och jag har dessutom hunnit med att träna. Bra lördag. Kvällen ska spenderas packandes tillsammans med min fina Lisa. Kramisar!!

Påsklovet firades in med glass tillsammans med bästis! Bra start! 

RSS 2.0